Oppositie daagt coalitie uit

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over het regeerakkoord. Niet alleen zal worden gesproken over dubbele nationaliteiten. Dit onderwerp lijkt VVD afgesnoept te hebben van PVV; ondanks dat Rutte 'al jaren' tegenstander is dubbele nationaliteiten heeft het er alle schijn van dat hij PVV geen carte blanche wil geven op rechts.

 

Spannender wordt de motie van SP voor een onderzoek naar de deelname aan de oorlog in Irak. Marijnissen wil dat er door middel van hoofdelijke stemming wordt gestemd. Hij hoopt dat tenminste enkele PvdA'ers aan hun principe zullen vasthouden, en daarmee de oppositie aan het onderzoek zullen helpen.

Het wordt de negende motie in drie jaar tijd, om meer opheldering te krijgen over de oorlog in Irak. Alle voorgaande keren was PvdA een actieve partij die openheid eiste over de toedracht. Vandaag krijgt Jacques Tichelaar dus een uitgelezen kans om de grenzen van het regeerakkoord op te zoeken, zoals hij beloofde na zijn verkiezing tot fractievoorzitter.

Een slimme zet van SP. Ik hoop dat het ze lukt. Het zou toch jammer zijn als de PvdA-fractie zich nu al als ee marionet van CDA zou opstellen. 

Lees ook:SP voert campagne voor Irak
Lees ook:CDA wil toch oorlog kunnen starten zonder toestemming veiligheidsraad
Lees ook:Niet alle PvdA’ers blij met regeerakkoord
Lees ook:SP: NIOD onderzoek naar oorlog Irak
Lees ook:Klaas de Vries haalt hard uit naar kabinet

7 reacties op “Oppositie daagt coalitie uit

 1. Sukkels!

  Echt suf eigenlijk om te zien hoe de oppositie z’n best doet en dat de coalitiepartijen simpel niet buigen en niet schuiven.

  “motie is verworpen” is bijna een standaard zin geworden. Als ik ga slapen hoor ik het nog….

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jatoch

  De deelname aan de WEDEROPBOUW van Irak was hardstikke goed. Nederland heeft NOOIT deelgenomen aan een oorlog in Irak. En wat is er trouwens mis met het opbouwen en versterken van een arme regio? We doen als Nederland toch ook aan ontwikkelingssamenwerking? Terecht dat daar geen geldverslindend onderzoek naar gedaan wordt. Dat geld kan beter gebruikt worden om linkse krakers uit gekraakte huizen te gooien.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Truus Baaij

  Voorlopig (b)lijkt Jacques,PvdA – fractiebulldog, Tichelaar slechts te kwispelen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Melissa Truijens

  A Jatoch,

  Wat dacht u van de politieke steun die Nederland gaf toen Bush het land binnenviel?
  Een gemiste kans voor Tichelaar!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Heer Harry

  @Jatoch
  Was jij nou ook tegenstander van het binnenvallen van inmiddels voormalig Joego-Slavië door de Nato? Zelfs die rabiate anti-oorlogsheld Mientjan Faber was plotseling pro ingrijpen toen. We hebben toen handenwringend moeten toezien hoe wij door de VN in het pak werden genaaid en moreel verantwoordelijk werden gehouden voor de moord op 7000 moslims. Dat was niet leuk voor ons, maar ik ben blij dat we toen mededen.

  Is het zo vreemd dat enige jaren geleden die arabische Saddam Hitler Hoessein het veld heeft moeten ruimen en waren we toen al dan niet heimelijk voor een krachtig ingrijpen door de wereldgemeenschap, inclusief Nederland? Had jij ook niet het idee dat de Amerikanen daar toen als bevrijders werden binnen gehaald en wij hier het idee dat we de Irakezen echt konden helpen door het zenden van een vredesmacht? En zelfs al hadden de Bushes en de Rumsfelds verborgen agenda’s (olie) en waren er geen w.o.m.d.’s te vinden, wat dan nog! Er is een massamoordenaar uit de weg geruimd! En voor wat de houding van de Amerikanen betreft: in de wereldpolitiek hoef je geen altruisme te verwachten; iets wat Nederlanders niet goed doorhebben.

  En dan nu, als het tij is gekeerd en door stommiteiten van de Amerikanen weer langs de zijlijn onze typisch Nederlandse morele verontwaardiging kneden, kamervragen gaan stellen waarom Balkenende voor steun was met de wetenschap die we nu hebben? Bah!!

  Waarom zijn ‘we’ in Irak beland? Gewoon omdat we toen vonden dat de omstandigheden dat rechtvaardigden!

  Ga jij nou ook straks als Afganistan op een mislukking uitloopt weer mekkeren? In dat opzicht vond ik Bert Bakker tenminste een vent; die wilde vóóraf niets van Nederlandse deelname weten aldaar.

  Waar jij op aanstuurt is een handen af van alles; laat ierder land zijn eigen rotzooi maar opknappen. Zeg dat maar tegen de mensen in Darfur, tegen Pronk. En hou je handen lekker schoon joh!

  Geef mij dan maar liever het onverholen geopolitieke opportunisme van een land als Frankrijk, in plaats van dat wachten om te kijken of er een partij onder komt te liggen om vervolgens te helpen meetrappen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Heer Harry

  Grote fout @Jatoch verdedigt min of meer mijn standpunt. Excuus! Verder doet e.e.a. niets af van mijn stellingname.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Jatoch

  @ Heer Harry.

  Mooi verhaal. Ja, ik was tegen de inval in Joegoslavië.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.