Kleuters achterstandswijken verstaan geen Nederlands

Bijna één op de vijf kinderen in groep 1 en 2 van het basisonderwijs in achterstandswijken is niet aanspreekbaar in de Nederlandse taal. Deze kinderen spreken in zinnen van maximaal twee woorden en begrijpen geen simpele gecombineerde opdracht zoals 'pak je stoel en ga zitten'.   
Hoewel het merendeel van deze kinderen met Turkse of Marokkaanse achtergrond in Nederland is geboren, wordt er thuis nauwelijks of geen Nederlands gesproken. Ook kinderen van asielzoekers blijken relatief vaak niet of nauwelijks in het Nederlands aanspreekbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het onderwijsadviesbureau KPC Groep, waarbij 43 scholen werden bekeken in de door minister Vogelaar aangewezen probleemwijken. Het zwaartepunt lag op basisscholen in probleemwijken in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De betrokken kinderen van vier, vijf en zes jaar hebben doorgaans geen voorschoolse educatie gevolgd. Veertien procent spreekt maximaal twee Nederlandse woorden: dit is eigenlijk de spreeknorm voor kinderen van twee jaar.

De onderzoekers spreken van een "ernstige achterstand in taalontwikkeling, die doorwerkt naar een ontwikkelingsachterstand". Deze achterstanden zijn bij de kinderen nu al te zien op het gebied van kennis van de wereld, de motoriek en op het sociaal-emotionele vlak.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Plasterk: Geen gratis musea voor kinderen
Lees ook:Terugblik op 2006: de grootste rellen
Lees ook:Geen rem op marktwerking en privatisering
Lees ook:Vogelaar fladdert weer langs ‘krachtwijken’
Lees ook:Pas op Europa, de Partij voor de Dieren komt eraan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.