Blunders bij Belgische verkiezingen

De Belgische verkiezingen zijn gewonnen door de christendemocraten en de partij van Jean-Marie Dedecker, ook wel de Vlaamse Geert Wilders genoemd. Verliezers zijn de socialisten en de liberalen. De verkiezingen kenmerkten zich door enkele blunders. Zo was het in Gingelom niet mogelijk om op CD&V te stemmen. Het touwtje waar het stempotlood aan vast zat was te kort. Ook moest er 400 keer worden uitgerukt voor problemen met stemcomputers.

Het Vlaams Belang wint naar eigen zeggen 'voor de veertiende keer op rij' en is met ongeveer 20 procent van de stemmen de tweede partij van Vlaanderen. De grootste partij van Vlaanderen wordt de christen-democratische CD&V van Yves Leterme, die de huidige liberale Belgische premier, Guy Verhofstadt opvolgt. Verhofstadt is inmiddels teruggetreden als partijleider. Hij biedt vandaag het ontslag van zijn kabinet aan Koning Albert II aan.  Zijn partij haalt zoals voorspeld zowat 30 procent van de stemmen. Leterme werd gisteren als een held onthaald door zijn achterban. "Wij moeten het vertrouwen van de kiezer waard zijn en zorgen voor verandering. Want dat is wat de mensen willen", zei hij in een eerste reactie.

De liberale VLD van Verhofstadt krijgt een forse afstraffing: Ook de SP.A (Sociaal Progressief Alternatief) moet flink inleveren. "Dit is een zeer zware nederlaag", zei een teleurgestelde lijsttrekker Johan vande Lanotte. Het lijkt erop dat het vertrek van de populaire partijvoorzitter Steve Stevaert de partij veel stemmen heeft gekost.

Lees ook:Filip de Winter: ‘Vlaanderen onafhankelijkse staat’
Lees ook:POLLuitslag Wouter Bos is onbetrouwbaar
Lees ook:Armeense kwestie ook rel in Belgische verkiezingen
Lees ook:POLLuitslag: Niet bang voor aanslagen en Boycots om Fitna
Lees ook:Partij voor de Dieren ronselt PvdA’ers voor Eerste Kamer

10 reacties op “Blunders bij Belgische verkiezingen

  1. Hans

    Fantastisch! Dat is echt alleen in belgie mogelijk zoiets!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Pieter

    “Hij biedt vandaag het ontslag van zijn kabinet aan Koning Albert II aan. Zijn partij haalt zoals voorspeld zowat 30 procent van de stemmen.”

    Dit klopt niet, Verhofstadt haalt ong. 18%.

    “Het lijkt erop dat het vertrek van de populaire partijvoorzitter Steve Stevaert de partij veel stemmen heeft gekost.”

    Waar baseer je dat op? Bij Stevaerts aantreden in 2003 haalde de partij 23,5%, daarna in 2004 19,7% en in 2006 19,2%. You do the math!

    Laatste vraag: waarom krijgen we geen info over Wallonië? (Het stukje gaat toch over de Belgische verkiezingen maar je noemt alleen Vlaamse dingen.)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Truus Baaij

    Belgenmoppen doen weer opgeld?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Bijna

    > Het Vlaams Belang wint naar eigen zeggen
    > ‘voor de veertiende keer op rij’

    Valt dit niet te controleren?
    Klopt dit niet?
    Probeert de schrijver te suggereren dat VB leugenaars zijn?
    Is de schrijver lui?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Kanters Tilburg

    Natuurlijk is de Paarse meute het niet eens met de uitslag, en zullen ze maar al te graag dingen verzinnen,die hun achterban pikt,nadenken is voor veel mensen toch moeilijk hoor.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Nilsson

    Daar hebben we Kanters weer. Was jij het niet zelf toen je een andere uitslag die jou niet goed viel wist te betwisten (over generaal pardon). De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Sukkels!

    Belgie heeft een ruk naar rechts gemaakt. Daar kunnen ze hier wat van leren. Goed om te zien dat de socialisten flink verloren hebben, hier moeten ze het licht nog zien.

    Nu nog hopen dat ze een keer het Vlaams Belang serieus gaan nemen, het is immers de tweede partij van belgie geworden.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Nilsson

    Hoezo ruk naar rechts? CD&V is volgens mij een gewone middenpartij. VLD (vlaamse liberaal democraten) is ook een middenpartij maar op een aantal punten zeer zeker ook rechtsgeorienteerd te noemen. Dus middenpartij wint, rechts verliest.

    Hieruit blijkt maar weer dat termen links rechts compleet uit de tijd zijn. De verdeling is veeleer er een van conservatief en progressief. Dan heeft Belgie dus een ruk naar conservatief gemaakt. Ik hoop niet dat ze daar hier iets van leren.

    Stilstaand water rot namenlijk nogal snel.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Pieter

    Cd&V = centrum
    VLD = centrum/links-liberaal
    MR = links-liberaal
    PS = links
    SP.A = links
    CdH = centrum
    Groen! = links
    Ecolo = links
    Vlaams Belang = extreem-rechts
    Lijst Dedecker / Gezond Verstand = rechts-liberaal
    Front National = extreem-rechts

    @ Sukkels: Het Vlaams Belang serieus nemen? Die spelen puur de slachtofferrol, altijd maar dreigen dat ze het land gaan opblazen terwijl je om België op te heffen een tweederde meerderheid nodig hebt en die is er nooit want dan moet je dus Waalse medestanders hebben en die zijn er niet! Dus ook geen tweederde meerderheid. En dat laatste leggen ze nooit uit aan kiezers…ook hoor je ze nooit over sociale thema’s, behalve dan “als we splitsen hebben we er meer geld voor”.
    Er zijn meerdere partijen die een onafhankelijk Vlaanderen willen maar die weten tenminste dat het stap voor stap zal gaan en dat het niet verstandig is om meteen alles te splitsen. Overigens staat meer dan 90% van de bevolking achter de staat “België”, er is veel draagvlak voor de herverdeling van bevoegdheden maar splitsen gaat velen een brug te ver. (bron: Standaard/Le Soir, onderzoek uitgevoerd in maart 2007)
    En tot slot: omdat bijna 20% van de Vlamingen vindt dat België moet gesplitst worden zouden die overige 80% Vlamingen en heel Wallonië niks meer mogen zeggen zeker?
    Eerst nadenken voor je iets zegt…maar ja, je heet toch al “Sukkels”. :-p

    @ Bijna: Het Vlaams Belang gaat enkele procenten vooruit ten op zichte van de vorige federale verkiezingen maar gaat juist achteruit (5%!) als je de uitslag vergelijkt met die van de Vlaamse Verkiezingen uit 2006. Het is dus niet eenduidig of ze nou verliezen of winnen, het lijkt meer op een status quo.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Pieter

    oh ja, @ Bijna: De schrijfster van dit blog is idd lui, ze doet niet aan bronvermelding en checkt haar feiten niet…ik verlang weer naar het oude tweedekamer.blog.nl!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.