SP’s tegenbegroting

Ik moest even drie keer denken toen ik het las. Het spotje van "Stem tegen, stem SP" zit namelijk nog diep in mijn geheugen gegrift. De poging van de partij wat optimistischer te lijken met "Stem voor, stem SP" heeft bij mij geen doel getroffen. Maar toen ik "SP: tegenbegroting" nog eens goed las, begreep ik dat de SP niet tegen begrotingen is.

Natuurlijk zou het ook best een gek zijn om als partij tegen begrotingen te zijn. Niet echt een manier om jezelf op de kaart te zetten. Maar je weet maar nooit, dacht ik, met die malle mensen van de SP.

Wat blijkt, de partij is niet tegen begrotingen. Ze hebben een tegenbegroting ontworpen. Ze maken een kleine knipoog naar minister Zalm door hetzelfde overschot te behouden. "Wat jullie kunnen, kunnen wij ook. Maar dan met betere keuzes", willen ze daarmee zeggen.

Ik zal een tipje van de sluier oplichten. Er komen meer leraren, het openbaar vervoer wordt goedkoper en er wordt meer geïnvesteerd in cultuur, de rechtsstaat en de zorg.

Ambitieus, nietwaar? "Hoe doen ze dat?" hoor ik u denken. Want de overheid kan natuurlijk geen lening afsluiten bij één van die bedrijven die irritante reclames maken en doen alsof ze goedkope leniningen afsluiten.

Simpel. De SP wil bezuinigen op bureaucratie, kruisraketten, razend dure infrastructurele projecten (denk: Tweede Maasvlakte), reïntegratie en subsidies voor het bedrijfsleven. Kortom, ze geven hiermee een hele nieuwe dimensie aan de term ‘links‘. Fantastisch toch? Als ik zou kunnen rekenen zou ik jullie direct vertellen of er ook maar iets van klopt. Nu hoop ik dat een of ander planbureau dat voor mij doet.

Bron: SP.nl

Lees ook:PvdA doet Aap Noot Mies
Lees ook:D66 doceert geschiedenis
Lees ook:GroenLinks maakt 10 stappen vooruit
Lees ook:De Schoen 2008: Geert loopt uit op Rita
Lees ook:CDA gaat lullen over zichzelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.