Not in my back yard?

In zijn achtertuin presenteerde Alexander Pechtold het verkiezingsprogramma van zijn D66. Zoals verwacht is onderwijs een groot thema voor de partij. De mavo moet weer terugkomen, leraren moeten meer gaan verdienen en studenten die tijdens hun studie een bestuursfunctie bekleden, krijgen een persoonsgebonden budget.

Na VVD, PvdA en GroenLinks pleit ook D66 voor gratis kinderopvang. Verder wil de partij de belastingen verlagen. De partij wil bezuinigen op de bureaucratie, sociale zekerheid en de zorg. Ik vraag me sterk af of al deze ambitieuze plannen wel op deze manier bekostigd kunnen worden.

In het rijtje Grote Plannen is de bestuurlijke vernieuwing verrassend genoeg het laatste dat wordt besproken. Alle politieke bestuurders moeten worden gekozen. Niet alleen burgemeesters, maar ook bijvoorbeeld commissarissen van de koningin. Zouden de burgers echt te porren zijn om hiervoor naar de stembus te komen? Ik vraag het me af.

Pechtold maakt zich in ieder geval niet druk. Vanuit zijn achtertuintje laat hij weten 6 zetels te verwachten na de Tweede Kamer verkiezingen.

Zou het nieuws over peilingen hem wellicht niet kunnen bereiken in zijn achtertuin?

Bron: planet, D66

Lees ook:Not in my backyard -deel II
Lees ook:GroenLinks wil kandidaatbewindslieden toetsen
Lees ook:Zalm verwijt partijgenoten ‘megalomane borrelpraat’
Lees ook:Het Noorden is kruimeldief van de Randstad
Lees ook:56% kiezers PVV en VVD achter plannen Wiegel

3 reacties op “Not in my back yard?

  1. Dries van Walsum

    Ik vind dze column een beetje te zuur over D66 en Pechtold. Volgens mij heeft D66 deze week laten zien dat ze weten waar ze voor staan, en dat ze teruggaan naar hun eigen oude waarden. Dat juich ik alleen maar toe, en het is volgens mij de reden dat steeds meer kiezers het vertrouwen in D66 en in Pechtold weer terug krijgen. Per slot van rekening is D66 een van de weinige partijen die echt opkomt voor de rechten van gewone mensen, en daarbij niet alleen maar aan geld denkt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. maarten

    Volgens mij heeft D’66 in het huidige kabinet juist het tegendeel bewezen. Hoe geloofwaardig is D’66 nog? Keer op keer komen de oude waarden langs, waarvan je je kunt afvragen of burgers hier op zitten te wachten, maar van verwezenlijking is telkens geen sprake. Erger dan dat is dat de partij desondanks in de coalitie bleef zitten alsof er niets aan de hand was. Als ik een partij moet bedenken die opkomt voor de rechten van gewone mensen denk ik niet aan D’66.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Pieter

    @ Dries: Maar als D66 opkomt voor de rechten van gewone mensen waarom besparen ze dan op sociale zekerheid en zorg? Dat lijkt me nou net niet handig voor ‘gewone mensen’…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.