Nederlandse ziekenhuizen dodelijk

Minister Klink komt met een actieplan om het aantal medische fouten te halveren. In april bleek uit onderzoek dat er elk jaar ruim 1700 patiënten sterven als gevolg van een medische fout. Klink stelt ook voor dat de Inspectie voor de Volksgezondheid een boete geeft aan ziekenhuizen die niet aan de norm voldoen.

Weet u nog dat Frank Heemskerk van de PvdA in de Tweede Kamercampagne zei dat er doden vielen in de medische wereld dankzij het kabinet Balkenende. Daar viel toen heel Nederland over, maar is nu niet de vraag: wat is de oorzaak van die 1700 doden door medische missers. Hebben de dokters het te druk? Is er te weinig geld? Zijn er managementproblemen? Teveel bureaucratie? Wie is daar onderzoek naar aan het doen?

En wellicht een nog interessantere vraag: deze 1700, dat zijn de formele missers. Hoeveel doden zullen er niet genoteerd zijn tijdens een operatie ten gevolge van een hartstilstand, terwijl er eigenlijk iets anders mis ging? En hoeveel mensen leven er nog, maar dan met verlammingen, stoornissen en andere aandoeningen dankzij medische blunders?

Lees ook:Huisartsen boos, Klink voor de rechter
Lees ook:Acht Nederlanders verkopen nier op internet
Lees ook:Terugblik op 2006: het duurste project
Lees ook:VVD’er Van Aartsen draait en wil nu ook Irak-onderzoek
Lees ook:Geen rook uit de oren van minister Klink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.