Tweede Kamerleden in debat met parlementaire pers

Een aantal Tweede Kamerleden gaat op 27 juni aanstaande in debat met de parlementaire pers. Aanleiding is een enquete van de UvA waaruit bleek dat tweederde van de Kamerleden vindt dat de media te veel macht hebben.De helft van de parlementariërs denkt dat journalisten bepalen welke thema’s in Den Haag belangrijk zijn. De politici zelf zouden daar nog maar weinig greep op hebben. Ruim eenderde meent bovendien dat parlementaire verslaggevers in hun werk gedreven worden door het verlangen zelf macht uit te oefenen. De ondervraagde journalisten zeggen over elkaar dat tweeënveertig procent van hen niet onafhankelijk is.

Rond het verschijnen van de enquête haalde Geert Wilders uit naar de media: ‘Natuurlijk hoeven journalisten het niet met je eens te zijn. Ze mogen je ook de grond in schrijven, dat is allemaal prima. Maar ze moeten je wel een faire kans geven en dat gebeurt vaak niet.’ Wilders doet zelf niet mee aan het debat, maar bijna alle andere partijen uit de Tweede Kamer zijn wel vertegenwoordigd.

Hoeveel macht hebben parlementaire verslaggevers werkelijk? Worden fundamentele journalistieke principes als hoor- en wederhoor inderdaad steeds vaker veronachtzaamd? En krijgen politieke partijen alleen onderwerpen over het voetlicht waarmee zij toch al geassocieerd worden? Is het voor politici nagenoeg ondoenlijk om een rectificatie te eisen, omdat de lezer dan denkt: waar rook is zal wel vuur zijn? Kortom: Hoe onafhankelijk, objectief en gedegen gaan (parlementair) journalisten te werk? Hoeveel politieke macht hebben de media?

Het debat vindt plaats voorafgaand aan de jaarlijkse uitreiking van de Anne Vondelingprijs, in de Eerste Kamer. Reeds bevestigde deelnemers zijn, onder anderen: Femke Halsema (Fractievoorzitter GroenLinks), Nynke de Zoeten (NOVA/Den Haag Vandaag), Margriet Vroomans (TROS Kamerbreed), Frits Wester (RTL Nieuws), Mariette Hamer (Tweede Kamerlid PvdA), Bas van der Vlies (Fractievoorzitter SGP Tweede Kamer), Jan Schinkelshoek (voormalig journalist, Tweede Kamerlid CDA), Prof. dr. Kees Brants (onderzoeker UvA) en Rutger van Santen (voorzitter Parlementaire Persvereniging).

Meer informatie is te vinden op de website van Mediadebat.

Lees ook:Kamerleden: Media hebben teveel macht
Lees ook:Gerdi Verbeet spreekt met de pers
Lees ook:Het Midden-Oosten debat
Lees ook:Peter Middendorp, de rondhanger in Nieuwspoort
Lees ook:Bloemen, vlaggetjes en ouderwetse ‘gezelligheid’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.