Peter Middendorp, de rondhanger in Nieuwspoort

De cover van het boek van Peter MiddendorpDé man (de enige man) die als outsider het Haagse journalistenwereldje observeert en analyseert: Peter Middendorp. Een aimabele, licht dromerig schrijverstype die er een sterke mening op na houdt in zijn dagelijkse stukje 'Lange Poten' in gratis krant De Pers over de parlementaire journalistiek in Nederland. Het bekende fenomeen van 'Pack Journalism' is teveel een terugkomende praktijk in Den Haag, zo meent Middendorp. Journalisten in de Hofstad lopen achter elkaar aan, denken zelf niet en zijn afhankelijk van de toenemende nieuwsstroom. Middendorp probeert dat (zo goed en zo kwaad als het kan) aan de kaak te stellen. Vanwege de bundeling van zijn De Pers columns was hij afgelopen week bij het Bonusprogramma op de School voor Journalistiek. Een verslag.

Uitspraken als "Tien journalisten in plaats van de 200 journalisten op het Binnenhof zou goed zijn" en "Op het Binnenhof gebeurt niet zoveel" schuwde hij niet. Met een stuk meer mensen in de zaal dan Middendorp verwacht had, begon de schrijver zijn verhaal. 'Onafhankelijkheid van de journalist' stond centraal. Middendorp stelde het voorbeeld van de Fitna-hype. "Nieuws is echt iets wat gemaakt moet worden en niet iets waar de hele journaille achteraan rent zoals bij Fitna van Geert Wilders. Het is soms sneu om te zien hoe dat gaat. Dan staat zo'n Geert Wilders in de gangen en verdringen 100 journalisten zich om hem heen in de hoop een goede quote te halen." 

Journalisten in Den Haag 'relativeren niet en kunnen niet tegen kritiek', zo zei Middendorp. "Toen Maarten van Rossem net na de aanslagen in New York in 2001 op televisie de stelling van journalisten dat de derde wereld oorlog ontketend was ontkende, verloor hij zijn column in de Volkskrant en werd hij nooit meer uitgenodigd bij NOVA, alleen maar omdat hij relativeerde."

"Als je in Den Haag een balletje in Nieuwspoort gooit, weet je precies wat ze met dat balletje gaan doen", ging Middendorp verder. "Als journalist wil je toch geen speelbal zijn? Heel veel Haagse verslaggevers volgen de debatten niet. Er wordt vooral veel geluncht, veel gekletst en veel rondgewandeld." Middendorp ergert zich daar flink aan en begrijpt de beruchte 'wandelgangen' ook niet zo. "Stukjes over het parlement hebben een rare duiding. Vaak worden er alleen maar anonieme bronnen opgevoerd. Alles komt van 'kringen rondom' en 'bekenden'. Hoor en wederhoor staat niet bovenaan. De vorm is de inhoud gaan bepalen."

Middendorp vindt het overigens best fijn in Den Haag. "Het is een goudmijntje voor een schrijver. Ik probeer in mijn columns kleine momentjes van menselijk tekort vast te leggen. Ik ben een rondhanger en dat kan in Den Haag heel goed." De De Pers columnist heeft geen illusies over de invloed van zijn columns. "Dat maakt ook niet zoveel uit", zei hij. "Het gaat er om dat het geconstateerd is." Peter Middendorp is de eerste en enige in Nederland die op deze manier kijkt en roept daar nogal wat frustraties mee op bij bijvoorbeeld Ferry Mingelen en Henk Kamp. "Maar het is niet zo dat ik alleen aan de bar van het Nieuwspoortcafé aan mijn wijntje zit te sippen omdat niemand meer met me wil praten. Ik doe geen interviews, dat scheelt ook wel." 

Jack de Vries is de 'allerslimste smeerlap' die er in Den Haag rondloopt, meent Middendorp. Toch ergert hij zich niet zo zeer aan personen. "Ik erger me meer aan fenomenen. Zoals het gebrek aan creativiteit op veel redacties." Een voorbeeld van waar ze het wel aardig doen is RTL, zei Middendorp. "Dat is een heel klein clubje mensen als je het vergelijkt met de NOS. Ondanks dat doen ze daar grappige  en creatieve dingen. Zo hebben ze geprobeerd de miljoenennota te onderscheppen door stagaires als postbezorger bij TNT te laten werken."  

Peter Middendorp heeft het boek 'Op Lange Poten' pas uitgebracht waarin hij zijn columns bundelde.

UPDATE: Lees overigens Peter Middendorps laatste column (30 september 2008) uit De Pers waarin 'onthuld' wordt dat Balkenende een billenknijper is a la Lubbers.

Lees ook:Plasterk gaat gratis kranten steunen
Lees ook:Een vastgeroeste Sovjettank bij Tsjernobyl
Lees ook:Uit De Ouwe Doos… Peter R. in de politiek
Lees ook:Volkskrant bedient linkse journalisten
Lees ook:Tweede Kamerleden in debat met parlementaire pers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.