VVD-rapport: De lijn is zoek

Momenteel wordt het rapport Dekker gepresenteerd, over het verlies van de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen. De pers duikt volledig op de machtstrijd binnen de VVD, maar is er niet een fundamenteler probleem met de liberale partij, net als bij de PvdA?

Verdonk houdt netjes de lijn aan van Rutte. Maar wat is die koers eigenlijk? Wie weet de drie belangrijkste punten van de VVD onder Rutte op te noemen? Gaat dat over meer marktwerking? Over meer privatisering? Punten die je al snel met een 'standaard'  VVD als die van Rutte associeert.

Of gaat het over conservatieve maatregelen op het gebied van immigratie? Over een harde aanpak van criminelen? De lijn Verdonk zeg maar.

Of zijn er nog andere lijnen te ontdekken in het spinneweb van de VVD? De lijn Kamp wellicht, die als ervaren rot in het politieke vak de rust zou kunnen herstellen. Maar wat is zijn insteek dan? De Ruttelijn of die van Verdonk? Een combinatie? Iets geheel anders?

Door de focus op de machtstrijd binnen de partij is het voor de kiezer allang niet meer duidelijk waar de VVD voor staat. Een scheuring is per definitie onvermijdbaar, hoe hard dat ook wordt ontkend, want er moet een keuze worden gemaakt voor de koers.

De VVD zal nog wel een tijdje doormodderen. Tot het weer over de inhoud gaat. Laat de dames en heren liberalen daar maar eens over clashenm, dan gaat het tenminste ergens over. Dan zullen we zien hoe rechts of links of helemaal niks Verdonk en Rutte zijn.

Lees ook:Rutte onze man
Lees ook:Groenlinks moet groener
Lees ook:Verdonk: ‘Wilders gaat steeds over de grens’
Lees ook:Bos uit kritiek op programma CDA
Lees ook:PvdA heeft leiderschap nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.