Formatie: het feest kan beginnen

Woensdag begint de formatie dan eindelijk. Formateur Wijffels  gaat onderzoeken of CDA, PvdA en CU tot een regeerakkoord kunnen komen. Het zou nog eens spannend kunnen worden, want de partijen hebben zichzelf 7 maart als deadline gesteld. Dan worden namelijk de Provinciale Staten-verkiezingen gehouden. Zou het lukken?

 

Volgens het Parool is er een niet onaanzienlijk aantal knelpunten. Er is de zorg, om maar niet spreken van de hypotheekrenteaftrek. En wat dacht u van abortus en euthanasie?

PvdA en CDA lijken zich geen zorgen meer te maken over het nog te vormen akkoord. Die partijen zijn namelijk al bezig met de details. Er wordt al flink gerollebold over de vraag wie straks minister van milieu moet worden. Volgens Van Geel (de huidige staatssecretaris) weet Samson (naar voren geschoven door PvdA)  niet waar hij het over heeft. Volgens Samson is Van Geel misschien te groot voor Brabant, maar zeker te klein voor Nederland. 

Dit soort voorbarige echtelijke ruzies zouden we natuurlijk kunnen opvatten als een bevestiging dat we een moeizame formatieperiode tegemoet gaan. Aan de andere kant kunnen we het ook zien als een stap in de goede richting. Geen van de drie partijen heeft baat bij een volgende flop. PvdA zal niet aansturen op weer een nieuwe verkenning, en al helemaal niet op nieuwe verkiezingen nu de partij er zo dramatisch slecht voorstaat in de peilingen. ChristenUnie staat te trappelen om mee te regeren. Kortom, ik ben optimistisch. Dat zegt overigens niets over mijn houding tegenover de eventuele inhoud van het regeerakkoord!

 

Lees ook:PvdA giftig over schip
Lees ook:Balkenende plaatst zijn pionnetjes
Lees ook:Hete hangijzers niet in akkoord
Lees ook:De Vries pleit voor twee blokken
Lees ook:Informatie over de formatie

3 reacties op “Formatie: het feest kan beginnen

  1. Judith

    Argh!
    Hoewel ik me van de drie beoogde coalitiepartijen het meeste kan vinden in de PvdA, hoop ik toch echt niet dat Diederik Samsom in het kabinet terechtkomt. Die schreeuwlelijk lijkt me niet geschikt om bijvoorbeeld Nederland in het buitenland te vertegenwoordigen :-S

    Had gewoon bij Greenpeace moeten blijven…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ferry Mulder

    Ik erger me er vreselijk aan dat de gesprekken op een geheime plaats plaatsvinden. Dit bevestigt weer de bekende politiek van de achterkamertjes. Voor de verkiezingen rollebollen de heren zogenaamd vechtend over de straat en nu de verkiezingen achter de rug zijn en polderpaus Wijffels het mag gaan regelen moet het allemaal weer in het geheim. Vanwaar die Haagse reflex om dit soort dingen in het geheim te regelen?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Henk Daalder

    Nog nooit was de formatie zo simpel.
    Onze politici hebben eigenlijk maar 1 prioriteit.
    Wat te doen tegen de klimaatverandering.
    Hoe die zo klein mogelijk te houden.
    Nu zijn ze nog vooral met adaptatie bezig, hogere dijken, maar het moet natuurlijk gaan om mitigatie, de veranderingen indammen, voorzover dat nog mogelijk is.
    De aanpak daarvoor is onze CO2 uitstoot drastisch reduceren.
    Ook al is dat op het eerste gezicht schadelijk voor onze economie.
    Die economie gaat anders toch onderlopen, door de zeespiegelstijging.

    Diederik Samsom is een van de weinige politici vanenig gewicht, die dat openlijk uitspreekt. Hij begrijpt waar het om gaat, daarom moet juist hij minister van Energie, Klimaat en o ja, Milieu worden.
    De rest moet dat kader volgen.
    Is van afgeleid belang.
    Een detail wat ze ook nog even moeten regelen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.