Onderwijs alleen voor de rijken

Als het aan het CDA ligt doen alleen nog de rijkere studenten een vervolgopleiding na hun bachelor. Als de partij het voor het zeggen krijgt gaan de collegegelden en worden de masteropleidingen geprivatiseerd. Armere studenten zullen sneller besluiten geen master te volgen, waardoor niet de slimsten maar de rijksten een goede opleiding kunnen genieten. Dat is slecht nieuws, vindt studentenvakbond LSVB.

Het wordt hoog tijd standpunten van andere partijen hiermee te vergelijken. De SP, bijvoorbeeld, wil dat studenten zes jaar lang studiefinanciering krijgen en is tegen differentiatie van collegegelden. Ook wil de partij niet dat collegegeld nog stijgt.

GroenLinks vindt dat studenten die later meer gaan verdienen ook meer collegegeld kunnen betalen. Het terugbetalen van een studielening moet afhankelijk worden gemaakt van het inkomen dat na het afstuderen wordt verdiend. De studiefinanciering moet bovendien omhoog zodat studenten niet afhankelijk zijn van bijbaantjes, ouders of leningen.

De onderwijspartij bij uitstek, D66, wil 5 miljard extra investeren in onderwijs. De partij is tegen een leenstelsel en wil de studiefinanciering behouden. Collegegeld voor masteropleidingen mag alleen maar hoger zijn als de opleiding aantoonbaar kwalitatief beter is. Verder wil D66 dat Nederland de Olympische Spelen weer een keer organiseert. Wat die ambitie doet in het hoofdstuk Onderwijs wordt niet helemaal duidelijk.

GroepGeert heeft het helaas alleen over lager onderwijs en maakt zich blijkbaar nog niet echt druk om het hoger onderwijs.

De ChristenUnie heeft het niet over geld, maar over waarden en normen binnen het wetenschappelijk onderwijs en het raakvlak ervan met de samenleving. Studenten en onderzoekers moeten een gedragscode voor onafhankelijk onderzoek onderschrijven. Verder moet de voertaal Nederlands zijn. Dat is een achterhaald standpunt: veel masteropleidingen worden in het Engels verzorgd om buitenlandse studenten aan te trekken.

Samenvattend moeten studenten voor het geld in de linkerhoek en D66 zijn. Dat die plannen financieel realistisch zijn zullen de andere partijen waarschijnlijk verwerpen. Ik kijk uit naar de discussie!

Bron: Nieuws.nl, sp, groenlinks, D66, ChristenUnie

Lees ook:SMS actie D66 heeft resultaat!
Lees ook:Studenten in protest tegen Plasterk: 1miljard.nl
Lees ook:Onderwijsraad wil 150 miljoen euro voor beter onderwijs
Lees ook:CDA doet onderwijs niet in uitverkoop
Lees ook:CDA luistert naar achterban

3 reacties op “Onderwijs alleen voor de rijken

  1. Margo

    Ik weet niet of dat het geval gaat zijn…Tegenwoordig is het lenen van geld meer een gewoonte dan een uitzondering geworden in vergelijking met vroeger. Toen was het motto”geef alleen geld uit wat je ook daadwerkelijk hebt!”
    En vergeet niet dat deze studenten nu misschien als ‘arm’ bestempeld worden, maar wel een zeer rooskleurige toekomst tegemoet gaan waar zij zeker meer dan modaal gaan verdienen! Ik vind dat hun opleiding, die de maatschappij al handen vol geld kost, best voor een groter gedeelte door henzelf betaald mag worden! Investeren in je toekomst!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Sjaak

    Het argument dat altijd tegen bekostiging van de staat wordt gebruikt is dat studenten zelf voordeel hebben van hun opleiding. Dit is zeer zeker waar. Wat je echter wel in je achterhoofd moet houden, is dat niet alleen de student, maar de hele maatschappij profiteert van een hoog opgeleide beroepsbevolking. Om een kenniseconomie mogelijk te maken zijn er gewoon veel hoog opgeleiden nodig, die dus met de opleiding een enorme impuls aan de economie geven. Als dit niet door de staat bekostigd wordt kan je op je vingers natellen dat er minder hoog opgeleiden komen (dwz. hoog in de zin van een wetenschappelijke master)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Pieter

    Zijn er eigenlijk nog partijen die ‘kenniseconomie’ in hun programma hebben staan? Ik hoor er in het nieuws niet zoveel over (helaas, want ik ben het volledig eens met Sjaak).

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.