Uit de Ouwe Doos… “Den Uyl is in den olie”

Boer Koekoek brult er op los samen met Vader 'Waar komen jullie toch vandaan?' AbrahamIn de jaren '70 stuurdede charismatische en immens populaire PvdA'er Joop 'Ome Joop' den Uyl zijn kabinet door zware tijden. Een aantal autoloze zondagen en een verhoging van de benzine prijzen waren gevolgen van de olie boycot. Eén van de grootste tegenstanders van Den Uyl in die tijd was kamerlid voor zijn eigen partij, Boer Koekoek. Het filmpje laat zien hoe Boer Koekoek een goude plaat krijgt uitgereikt van de nog jonge Chiel Montagne voor zijn liedje met Vader Abraham, 'Den Uyl is in den olie'. De commentator brengt fantastische teksten onder het filmpje: "Zelfs honderdduizend verkochte platen maken van een kamerlid nog geen artiest…"

Bekijk ook de vorige filmpjes Uit de Ouwe Doos.

Lees ook:Uit de Ouwe Doos… Meneer Den Uyl
Lees ook:Freek de Jonge: Geert zijn Vlakke Land
Lees ook:SP start propagandakrant genaamd NU
Lees ook:Gaan we links of gaan we rechts?
Lees ook:Weisglas naar Brussel

4 reacties op “Uit de Ouwe Doos… “Den Uyl is in den olie”

  1. F.Floor (61)

    In 1964 werkte ik parttime als technisch hulpje voor de kinderrechter/rechtercommissaris bij Justitie Utrecht. Ik als 17-jarige undercover naar Ede gestuurd om een illegaal drukkerijtje op te rollen en met een fraaie politiepas kwam ik terug – niet van echt te onderscheidden (moest je 23 voor zijn). Op de “klantenlijst” van de invalide drukker prijkte ook ene drs. J den Uijl die trachtte in Keyniaanse economie af te studeren – lukt niet en kocht daar zijn drs.titel voor 150 gulden. Kreeg daar een boete voor van dito 150 gulden.
    Hij was getrouwd en had baby zonder woning.
    Ik stelde daarom voor om hem het vervalste diploma maar te laten houden, op 1 voorwaarde namelijk dat hij daarmee nooit bij de overheid zou solliciteren. De rechter ging accoord. Ik zie hem nu nog dankbaar aankijken en schudde me wel een minuut lang de hand.
    Hoe kon ik weten dat hij zijn achternaam ging veranderen in drs.Joop den Uyl? Ik wist niet eens dat dat mogelijk was! Ja bij la-Poepe of zo of Naaktgeboren kon dat wel.
    Het 1e-jaar “Keyniaanse” economie werd de staatsbegroting verviervoudigd, het 2e-jaar verachtvoudigd, het 3e regeringsjaar verviervoudigd en zijn 4e regeringsjaar nog eens verdubbeld. Totaal ver-256-voudigd.
    Mijn broer onderwijzer: “Ik kan mijn portemonnaie niet meer dichtkrijgen we bulken allemaal van de cente” – “Oh maar mettertijd komt alles op”. Volgens opgave VN heeft den Uyl goed geboerd met minstens 9 miljoen Zwitserse franken op deposito.
    Geachte lezer: ik was 17. Wilt u deze mijn medelijden met een vader van baby zonder woning vergeven? Alstublieft? Ik draag deze last nu al 43 jaar met me mee.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Nilsson

    De bekende Joop den Uyl studeerde in 1942 af in de economie aan de Universiteit van Amsterdam en was in 1964 wethouder te Amsterdam. Zeker geen vader met baby zonder huis. Ik wil je van alles vergeven maar het lijkt mij zinvoller dat je een goede therapeut zoekt.

    Wat betreft die periode met stijgende begrotingen dan bedoel je het kabinet met o.a. Lubbers als minister van economische zaken. Was Lubbers dan ook een Keynesiaan?

    p.s. het is niet Keyniaanse maar Keynesiaanse economie.

      /   Beantwoorden  / 
  3. hotellion67

    [url=http://royalorchidholidays.se]Hotell[/url] – Hotell och sådant i Thailand.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.