Wachtgeldregeling politici moet worden beperkt

Politici zijn een moeilijke groep mensen om na hun periode als volksvertegenwoordiger of bestuurderschap weer aan een normale baan te helpen. Althans, zo redeneert de wet. Die bepaalt dat ex-politici aanspraak kunnen maken op een wachtgeldregeling. Op zich niks mis mee, want zeker voor beroepspolitici kan het inderdaad moeilijk zijn om met een zeer uitgesproken politieke voorkeur werk te vinden.

Wat echter vreemd is, is dat er veel verschillende regelingen zijn op lokaal, provinciaal, nationaal en Europees niveau. Waarom krijgt de ene politicus na een dag actief te zijn geweest direct 4 jaar wachtgeld en de ander veel korter? In de provincie Zuid-Holland wordt de ergel gehanteerd dat statenleden maximaal zoveel wachtgeld krijgen als het aantal maanden dat ze statenlid zijn geweest. Logisch en eenduidig.

Je zou er ook voor kunnen pleiten om de regeling gelijk te trekken met die van gewone werklozen. Een maximale periode waarna je terugvalt naar een bijstandsuitkering. Zeker in de huidige tijden is het makkelijk voor mensen om een baan te vinden. Ook of wellicht juist voor politici, met veel maatschappelijke ervaring.

Lees ook:Vogelaar wijzigt inburgeringsbeleid Verdonk
Lees ook:SP: ‘Regels zijn regels, ook SP’ers hebben recht op wachtgeld’
Lees ook:Carriere-switch voor Eerdmans
Lees ook:SP: illegale orgaanhandel net zo erg als sextoerisme
Lees ook:Partij voor de Dieren ronselt PvdA’ers voor Eerste Kamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.