Tijd voor de tegenbegrotingen

vvdmelissen.web-log.nlDeze week neemt de oppositie de begroting door met minister Bos van Financiën tijdens de financiële beschouwingen. Drie tegenbegrotingen zijn nagerekend door het CPB. Die van de SP, de VVD en die van D66. Het CPB noemt de D66 begroting 'het zuinigste', de SP krijgt het etiket 'kampioen uitgeven' mee en de VVD draait alle, zoals de liberalen dat zelf noemen, 'onzalige' belastingen terug met het gevolg dat de belastingen met 3 miljard dalen. NRC.next heeft vandaag een groot artikel (op pagina 11)geplaatst over de financiële beschouwingen waarin dat te lezen viel.

De oppositie heeft het het liefst over de 'grote' belastingverhoging die het kabinet voorstelt. Alle tegenbegrotingen willen belastingverlaging of behoud van de oude tarieven. Daarnaast is het opvallend te noemen dat niet alleen de oppositie commentaar heeft op die belastingen, nee, ook regeringspartij CDA heeft er het een en ander op aan te merken. Zo werd er gisteren gesproken over de aanpak van de topinkomens, een heikel punt voor iedereen. De SP haalt in zijn tegenbegroting 6,4 miljard bij het 'groot kapitaal vandaan' en ook GroenLinks wil een flinke belastingverhoging voor de toppers. Het is jammer dat bij de meest linkerkant van de Kamer alleen maar op de grootste beurzen wordt gelet, terwijl dat maar een klein deel van Nederland is. Daarnaast is het de vraag of je de topinkomens wel zoveel moet 'straffen', zoals de VVD zegt.

Het CDA heeft daarin dus steun, maar of Bos door de knieën zal gaan, valt te betwijfelen. Balkenende staat achter hem. Het CDA hoeft niet veel beweging meer te verwachten. En terecht. Ook het CDA mag wel eens een concessie doen.

Geert Wilders had met zijn PVV uiteraard ook nog iets te zeggen in het debat: Voor de hardwerkende mensen (wie bedoelt hij daar toch mee?) wordt het zuur en duur. Wilders kreeg in de algemene beschouwingen al op zijn kop van D66 voorman Pechtold omdat Wilders het 'verdomd' had ook een tegenbegroting te maken.

Naast belasting heeft de oppositie zorgen over hoe de zorg en de sociale wetten zullen uitpakken. De financiële beschouwingen duren nog de tot vanavond en ze zijn te bekijken op www.politiek24.nl en verder te volgen op www.tweedekamer.nl.

Lees ook:PvdA-voorzitter wil hoogste inkomens aanpakken
Lees ook:Student hoe dan ook de lul met minister Plasterk
Lees ook:Website Geert Wilders’ Fitna online
Lees ook:Ter Horst wil weten wat Verdonk en Wilders uitgeven
Lees ook:Hiep-hiep-hoera-stemming op de BosBlog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.