Wouter Bos en de strop van Balkenende

Onze premier vindt dat het doodvonnis van Saddam Hussein goed past bij diens schrikbewind. Hij gaat daarmee voorbij aan het feit dat wij, nou ja onze meerderheid dan, tegen de doodstraf zijn. Bovendien is Balkenende één van de weinige Europese leiders die met de VS meejuicht over het vonnis. Van alle kanten wordt Balkenende geconfronteerd met zijn geliefde normen en waarden, die niet goed samengaan met de doodstraf.

De linkse oppositie en D66 willen dat de premier zijn uitspraak terugneemt. D66 stelt dat dat de doodstraf nooit een passend vonnis is, omdat ‘de bestraffer zich daarmee verlaagt tot een bedenkelijk beschavingsniveau’. Er zijn vast een paar partijen te vinden die graag het debat over strafmaten aangaan, zo tijdens de campagne.

De belangrijkste kritiek van D66 is wel dat Balkenende wéér als een hondje achter de VS aandribbelt. De Franse, Duitse en Engelse regeringen keuren het vonnis af, net als het voorzitterschap van de EU. We kunnen in het Westen toch alleen op een geloofwaardige manier met onze democratie leuren als we die zelf serieus nemen?

Dat Bush niet gevoelig is voor dit argument kunnen we hem nauwelijks kwalijk nemen: hij is groot fan van harde straffen en de electrische stoel. Maar Balkenendes vertoning begint genant te worden. Toegeven, de opmerking van Wouter Bos tijdens het debat van vrijdag (dat hij nooit als een hondje achter de VS aan zou dribbelen) leek op dat moment wel erg kinderachtig en gefrustreerd.

Balkenende heeft Bos een groot plezier gedaan door te bewijzen dat deze gelijk had. Als Balkenende premier blijft zullen we ons nog vaak plaatsvervangend schamen voor onze premier.


Bron: nieuws.nl
en persbericht van D66

Lees ook:Wouter Bos speelt de gebeten hond
Lees ook:Balkenende wazig over waarden
Lees ook:Halsema: “Verdonk as usual”
Lees ook:Balkenende ziet graag Hollandse waarnemers in Georgië
Lees ook:Balkenende hoort bij de ‘Bende van vier van Gordon’

15 reacties op “Wouter Bos en de strop van Balkenende

  1. Ome Willem

    Na het schaamteloze geflirt met de weggelopen cda en pvda turken staat het omonstotelijk vast: D66 op naar de nul zetels

      /   Beantwoorden  / 
  2. Karel

    Wouter Bos heeft geen tijd om als een hondje achter Bush aan te dribbelen want hij heeft het te druk om als een hondje achter Katja “muts” Schuurman aan te dribbelen.

    En dat moet ons land vertegenwoordigen?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Dopey

    Eerst wel en dan niet?Wat wil ie nauw?volgens mij weet hij het zelf ook niet?
    Wat een zelfstandige man is onze premier toch, maar niet huis. Durft geen eens achter zijn eigen opinie te blijven staan ook als is het CDA tegen de doodstraf. Nu veranderd ie van mening omdat het publiek dat wil. Geen respect voor mensen die hun mening laten veranderen door de meerderheid.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Johny Messo

    Intriest, wat de PvdA nu o.l.v. Wouter Bos laat zien. Hij verkoopt al zijn principes voor nog geen 2 zeteltjes. Het zegt genoeg over zijn persoonlijkheid dat hij dit gedrag kennelijk heel sociaal vindt. Zijn partij is bezweken onder de druk van Turkije. Hoe zou het zijn als we zo iemand als leider krijgen en in de persoon van Albayrak een verlengstuk van de Turkse regering in ons parlement krijgen?

    Hoezo zou je emotioneel moeten zijn bij het nieuws dat een dictator die de dood van duizenden mensenlevens op zijn geweten heeft staan ter dood veroordeeld wordt, maar wel apathisch moeten zijn bij een volkerenmoord waarbij vele honderdduizenden Grieken, Armeniërs en Arameeërs brutaal uitgemoord zijn in hun eigen vaderland?

    Stel dat de hele familie Bos door Saddam uitgeroeid zou zijn en Wouter het als enige overleefd hebben. Dan zou ik hem nog wel eens willen horen over de doodstraf van de persoon die hier direct voor verantwoordelijk was.

    Als ik moest kiezen, dan zou ik liever een hondje van Bush willen zijn, dan het schoothondje van Erdogan c.s. die sowieso al aan de voeten van Bush liggen. Ook hieruit blijkt wel wie van onze kandidaat-premiers over meer inzicht en leiderschapskwaliteiten beschikt.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Arthur

    Triest dat ze hier nu zo’n ophef over willen maken. als je kijkt dat je in landen als Singapore en Thailand de doodstraf kan krijgen voor smokkel van hoeveelheden drugs, waar je in ons land gewoon mee op straat loopt, hoor je daar niemand over. Nu praten we over een dictator die duizenden mensen de dood heeft ingejaagd, de straf krijgt die in dat land wordt toegepast bij dat soort misdaden. PvdA en D66 willen zo graag een statement neerzetten en zagen aan Balkenende dat ze door hun eigen kortzichtigheid de plank volledig misslaan. Zeuren en commentaar leveren maar zelf met oplossingen komen ho maar. Dat is dus het beleid wat ze willen gaan voeren als zij het voor het zeggen hebben. Ik hoop dat de mensen die gaan stemmen weten dat het huidige beleid nog steeds bezig is met het opruimen van de erfenis van het linkse kabinet van jaren geleden.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Redhair

    Arthur! Je hebt helemaal gelijk!

      /   Beantwoorden  / 
  7. iman van den bout

    Dit is weer een geval van even nog wat stemmen pikken. Opeens is dit het ergste wat er is. Verder heb je Wouter, ik ben heiliger dan de paus, Bos nog nooit over de doodstraf in landen als Amerika gehoord. Nu is het opeens wel belangrijk terwijl het over iemand gaat met het bloed van duizenden op zijn handen. Dat noem ik nou hypocriet. Maar ja, dat heb je met een draaikont als Bos altijd.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Laurens

    Wat een hypocriett gedoe van Wouter Bos en Alexander Pechtold. Natuurlijk heeft Balkende begrip dat de Iraakse rechtbank de zwaartste straf aan Sadam oplegt. Want dat (goed luisteren) was wat Balkendende zei. Hij besloot echter met nadrukelijk aan te geven dat Nederland nog altijd tegen de doodstraf is. Maar ja, nuance vraagt nu eenmaal om enige vorm van inteeilgentie, die bij Bos em Pechtold lijken te ontbreken. Zij zijn de one liner en waan van de dag politici.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Christiaan

    Ach, het is weer verkiezings tijd, dus als onze minister president iets zegt, kan de opositie dat weer mooi verdraaien, en daarmee luidkeels adverteren om stemmen te winnen. He Bos! Idioot, denk je nou echt dat jan peter voor de doodstraf is!? je bent niet goed bij je kanarie jij!! Gelukkig houd mijn minister president zich bezig met belangrijke politiek i.p.v. jou manier van flut politiek. He Wouter, doe een ont-stressings weekeind, en kap lekker met de politiek, hoef je op RTL4 ook niet meer gespannen met je lippen te staan knijpen als je tegenover een grootheid als Jan Peter Balkenende komt te staat.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Rudy

    We zijn toch niet de ietwat ongelukkige uitspraak van Wouter Bos vergeten tijdens zijn reis in India. Toen bleek wel hoe “diplomatiek” hij zelf is door tegen zijn gastheer te zeggen dat die „zo corrupt als de neten” is.
    Zou leuk worden als hij de betrekkingen met andere landen ook zo weet te verzieken!
    Dan liever Balkenende, die zeer geprijsd wordt door de andere EU-regeringsleiders.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Jan Truijens

    Het gaat over meeloper JeePee en in alle reacties krijgt juist Bos er van langs! Dat Bos gestresst is, heiliger dan de paus, hypocriet en draaikonterig, dat snap ik allemaal wel maar het gaat me toch wat ver daarmee onze hopman uit het torentje tot staatsman te verheffen. Ik ben zo bang dat hij, straks, in een overwinnaarsroes, toegejuichd door wakkere partijleden, na een klein hapje bier, zijn landgenoten op rijm gaat toespreken omdat het sinterklaastijd wordt. Waarom wordt hij niet ergens burgemeester (‘burgervader’) in een lieve hervormde zeeuwse gemeente?

      /   Beantwoorden  / 
  12. bas

    ik vind Bos eigenlijk de meeloper in dit verhaal, eigenlijk een meeloper in het algemeen. Hij zegt alleen wat het volk wil horen, ongeacht de praktische uitvoerbaarheid van bepaalde plannen. Met Bos als premier zal Nederland internationaal wel opvallen….zet de mannen maar eens op een rijtje Bush, Blair en Boer Wouter.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Ben

    Je moet eens goed naar de uitspraak van Balkenende kijken. “Ik vind het doodvonnis (voor Saddam H.) een uitspraak die past bij het schrikbewind dat hij heeft uitgeoefend.”

    Ja, doodstraffen horen bij een schrikbewind, dat klopt. Balki zei dus weer eens gewoon ouderwets helemaal niks. Al dit gedoe, ook die 12 reacties voor mij, gaan over helemaal niks

      /   Beantwoorden  / 
  14. Dirk Jan

    Uit dit hele verhaal blijkt wel weer dat Bos als het hem zo uitkomt niet luistert. makkelijk hoor. Uit het hele antwoord van Balkenende op de vraag wat hij van dit doodvonnis vindt 1 zin nemen en dan doen alsof de rest niet gezegd is.

    Balkenende is begonnen met te zeggen dat hij geen voorstander is van de doodstraf…daarna gevolgd door het citaat van Ben.

    Overigens hoor ik Bos ineens niet meer over de genocide op Armeniërs. Eerst dat gebruiken om iemand van je lijst te wippen en dan zeggen dat het allemaal wel meevalt omdat je anders je nr.2 ook moet schrappen. Of is het omdat hij door begint te krijgen dat hij de allochtone stem hard nodig heeft om nog in de buurt van het CDA te komen?

    De PvdA lijkt weer als vanouds zijn eigen ‘feiten’ te creëren om zetels te scoren, daarbij draaien ze zo hard dat ze later die feiten niet hard kunnen maken. Niks geleerd na 2002?

      /   Beantwoorden  / 
  15. Niek

    Best grappig hoe Balkenende hier bekritiseerd wordt: aan de ene kant klagen dat zijn uitspraak veel te ver gaat en aan de andere kant klagen dat hij eigenlijk niks zegt. Nogal tegenstrijdig lijkt mij. Balkenende heeft gelijk, Nederland is geen Irak en in een land als Irak, waar Saddam Hussein op gruwelijke wijze honderdduizenden mensen heeft vermoord, past het niet om aan te komen met softe gevangenisstraffen. De zwaarte van de straf is terecht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.