Halsema: “Verdonk as usual”

We wachten allemaal in spanning af tot de klok ongeveer half acht slaat. Het kabinet is in beraad vanaf half één vanmiddag en het is nog volstrekt onduidelijk hoe het zal aflopen met minister Verdonk, de uitgeprocedeerde asielzoekers en het kabinet. Om maar met de woorden van Femke Halsema te spreken: "Ik zou er geen fles wijn op kunnen zetten."

 

Balkenende lijkt zich vast te klampen aan Verdonk. Waarom?  

Volgens Balkenende zou een parlement dit soort controversiele dingen niet mogen 'aankaarten' bij een demissionair kabinet. Het is immers een controversieel onderwerp. Daarmee draait hij de feiten om. Het kabinet is demissionair, en zou daarom geen controversieel beleid meer uit mogen voeren. Immers, het kabinet weet zich niet meer verzekerd van de steun van de meerderheid van de bevolking. Dat was de reden dat er vroegtijdig verkiezingen gehouden moesten worden!

Om dan te zeggen dat juist het nieuw gekozen parlement, dat in tegenstelling tot het kabinet wél een afspiegeling is van wat het volk wil, geen motie aan mag nemen over een controversieel onderwerp is de wereld op zijn kop. 

Wat we inmiddels hebben kunnen vaststellen is dat Rita Verdonk de broek aanheeft in het kabinet. Verschillende beleidsbeslissingen die het kabinet had gemaakt voor het viel over Ayaan (zoals de huurwet en de JSF) zijn stilgelegd tot na de formatie. Waarom het uitzetten van asielzoekers niet ook even kan wachten is dan ook volstrekt onduidelijk. Durft geen enkele minister aan de regels-zijn-regels van Verdonk te komen?

Achter iedere sterke man staat een sterke vrouw, luidt het gezegde. In het geval van onze premier wordt nu pijnlijk duidelijk welke sterke vrouw dat is: IJzeren Rita. Wat ze ook zegt of doet, Balkenende wijkt geen moment van haar zijde.

Hoe kan het zijn dat een minister niet aftreedt als de Kamer na een debat een motie van afkeuring heeft uitgesproken? Sinds wanneer is er geen kamermeerderheid meer nodig om een besluit te nemen?  Wat is er aan de hand met onze democratie?

Lees ook:Huurwetgeving alsnog ‘controversieel’
Lees ook:Verdonk solliciteert alvast
Lees ook:Geen pardon van Verdonk
Lees ook:Verdonks dubbele paspoortenwet geschrapt
Lees ook:Salarissen directies woningcorporaties omlaag

5 reacties op “Halsema: “Verdonk as usual”

  1. Rik de Bruijn

    Ik sta normaalgesproken achter Verdonk, maar nu gaat ze te ver. Ze had moeten luisteren naar Pechtold, die vroeg om een 24-uur uitzetstop. Dat had Verdon moeten doen. Ze speelt het politieke spel uitermate knullig.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hardy Wellenberg

    Vooral de linkse partijen benadrukten vóór de verkiezingen dat een demissionair kabinet geen belangrijke beleidswijzigingen meer zou mogen doorvoeren. Nu de verhoudingen na de verkiezingen zijn gewijzigd en links een nipte kamermeerderheid heeft, wordt er preluderend op een nog niet uitgewerkte beleidswijziging als een generaal pardon wel ineens een motie aangenomen die van het huidige demissionaire kabinet vraagt om in strijd met het gevoerde beleid de uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers (alleen van diegenen die vóór 1 april 2001 asiel hebben aangevraagd, of zullen wij de categorie die dat na 1 april 2001 heeft gedaan ook maar even meepakken?)te staken. Dat is vragen om moeilijkheden!! Had er iemand verwacht dat Rita Verdonk deze motie die in strijd is met het beleid waar zij de afgelopen jaren als een rots voor heeft gestaan, zou uitvoeren? En had er iemand van Jan Peter Balkenende, die dat beleid ook altijd heeft verdedigd, verwacht dat hij nu zou gaan draaien en Rita als een blok zou laten vallen? Ik in ieder geval niet en ik prijs het huidige kabinet dan ook om haar consistente beleid. Als je iets niet mag verwachten van dit kabinet, dan is het dat nog voordat er een nieuw kabinet is het beleid ineens wordt gewijzigd. De uitwerking van een mogelijk generaal pardon moeten wij gewoon overlaten aan een nieuw kabinet en tot aan dat moment dient het huidige beleid gewoon te worden uitgevoerd.

    P.S: Je zal als uitgeprocedeerde asielzoeker maar net een week voordat de uitzettingen werden stopgezet, op het vliegtuig zijn gezet retour land van herkomst. Weg is dan je hoop op een generaal pardon (je bent vanaf datum asielaanvraag immers niet onafgebroken meer in Nld. geweest) Dan ben je pas een schrijnend geval!! Ik attendeer documentairemakers alvast op fraai materiaal……..

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jan Truijens

    Balkenende heeft de verkiezingen verloren. Verdonk’s VVD heeft de verkiezingen verloren. En ik hoor allerlei hoogleraren Staatsrecht vertellen dat Rita gelijk heeft en dat het land niet per motie kan worden geregeerd.
    Waarom zijn er eigenlijk verkiezingen? We zijn een oorlog ingesmoesd en willen dat niet. We zijn onmenselijk bezig, zetten kids uit en sturen mensen weg die hier al jaren zijn. We kopen straaljagerblauwdrukken. We verwaarlozen ons onderwijs en draaien er dus feitelijk een generatie door. De meerderheid geneert zich voor al die dingen.
    Maar die ‘recht-door-zee’ dragonder gaat maar door. Wil ze dat zelf wel? Misschien niet maar ze kan niet (meer) anders. Wat een stakker. En: wat een sufferd. Gas geven in een steeg. Kamikaze-rita.
    Welke kleur bloemen wil ze straks hebben?

      /   Beantwoorden  / 
  4. muse

    er wordt toch hier en daar een plank wat misgeslagen. de huurwet is aangenomen door de tweede kamer aangenomen op 31 oktober, dus ver na ayaan. het ding is controversieel verklaard door de eerste kamer, na de verkiezingen. verder kan ik me niet herinneren dat het besluit over de jsf is herroepen, maar ik kan het mis hebben.

    verder klopt de vergelijking niet. dat gedoe over de mensen die nog onder de oude vreemdelingenwet vallen, is geen nieuw beleid maar staand beleid. ayaan was er nog toen dat al beleid was.

    verder is het natuurlijk bezopen dat verdonk gewoon blijft zitten na een motie van afkeuring.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Bart van de Hulsbeek

    Na dit staaltje spierballenpolitiek van Bos, waarvan iedereen de afloop kon inschatten, heeft hij wel een extra blokkade opgeworpen op de weg naar een nieuw kabinet. De Grote Verliezer blijkt ook nog eens een bijzonder kleine strateeg.
    De zuurheid van Halsema blijkt eens temeer uit haar reacties in de pers. Het is geen politiek bedrijven meer bij haar, het is bijzonder laag op de man (lees: vrouw) spelen. Goedkope politiek!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.