Links kabinet een stap dichterbij

Een links meerderheidskabinet is vanaf donderdag een stapje dichterbij. Formateur Hoekstra wil vrijdag namelijk voor een tweede keer praten met Jan Marijnissen. Eerder had Marijnissen aangegeven dat 'morrelen aan de hypotheekrenteaftrek' voor hem een voorwaarde is om mee te doen met Balkenende IV. Is Balkenende in beweging gekomen, of verdoet Marijnissen zijn tijd?

 

Hoekstra ziet het blijkbaar zonnig tegemoet. Het ziet er dan ook naar uit dat Wouter Bos vrijdag nog een uitnodiging krijgt, al is volgens Elsevier een kabinet met CDA, SP, ChristenUnie en GroenLinks een optie voor CDA -omdat een coalitie met SP én PvdA 'te gortig' zou zijn. 

Femke Halsema gaf eerder deze week al aan weer in de oppositiebanken plaats te nemen, maar dat geloven ze bij Elsevier blijkbaar pas als ze het zien. Niet onverstandig, trouwens.

André Rouvoet vindt dat een kabinet CDA/PvdA/SP het meest voor de hand ligt, maar SGP leider Bas van der Vlies ziet liever de ChristenUnie op de plaats van Jan Marijnissen. Marijnissen neemt namelijk te 'forse standpunten' in als het gaat om veiligheid, marktwerking, zorg en onderwijs. Zo'n beetje alle grote onderwerpen dus.

Wat mij betreft is het hoog tijd voor een links kabinet. Jan Marijnissen zal natuurlijk wat moeten inbinden op zijn 'forse' standpunten wanneer hij consessies moet doen met andere coalitiepartijen. Een reality-check zou wat dat betreft geen kwaad kunnen bij de socialisten. Maar bovenal hebben de kiezers laten weten geen trek te hebben in centrum-rechtse maatregelen.

Bron: elseiver en trouw

Lees ook:Balkenende wil liever geen centrum-(te)links kabinet
Lees ook:Links blok laat Bos in de steek
Lees ook:The morning after: hoe moet het zonder SP?
Lees ook:Jubelstemming op links; Mariëtte is gekozen
Lees ook:Coalitie alleen een kwestie van politieke wil?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.