Coalitie alleen een kwestie van politieke wil?

Volgens Wouter Bos is het vormen van een coalitie een kwestie van politieke wil. Je wil wel, of je wil niet. Best simpel eigenlijk, wat heerlijk die Jip & Janneke taal! Maar is het wel zo eenvoudig? Valt de tegenzin van CDA om te gaan regeren met een groot links blok alleen te interpreteren als politieke onwil en halstarrigheid?

 

Marijnissen heeft alvast gehoor gegeven aan de oproep van Bos en roept Balkenende op tot duidelijkheid -het lijkt bijna een spannend telefoonspelletje met al die oproepen. Bos wilde weten of Marijnissen nu wel of niet wilde meeregeren en nee, de vraag was niet rethorisch. Marijnissen gaf gelukkig het gewenste antwoord, al wil hij alleen maar met CDA regeren als het beleid op alle fronten socialer wordt. Hij wil op zijn beurt dus duidelijkheid van Balkenende.

Natuurlijk wil het CDA niet op alle fronten 'socialer en menselijker'. Anders had Balkenende twee weken geleden al duidelijk gemaakt dat hij niets liever wil dan met Bos en Marijnissen alle maatregelen van de afgelopen vier jaar weer terugdraaien.

Marijnissen ziet het somber in. Balkenende heeft geen zin in een 'vechtkabinet', waarin over ieder wissewasje gedebatteerd zal moeten worden. Aan de andere kant heeft hij met zijn demissionaire en inmiddels vaak gewisselde ploeg al voldoende ervaring opgedaan om te weten dat hij vele stormen kan trotseren.

Vanwaar dus die angst voor links?

Bron: Nu.nl

Lees ook:Rutte ziet niets in ChristenUnie
Lees ook:Jubelstemming op links; Mariëtte is gekozen
Lees ook:Links kabinet een stap dichterbij
Lees ook:Wat wil Balkenende?
Lees ook:Balkenende wil liever geen centrum-(te)links kabinet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.