Partij voor Nawijn

Na alle eenmansgroepen krijgen we nu échte partijen. Want na GroepGeert geeft GroepHilbrand zijn Groep een nieuwe naam. "Lekker toegankelijk", zal Hilbrand Nawijn gedacht hebben toen hij op zoek ging naar een nieuwe noemer voor zijn partijprogram. Het lijkt erop alsof hij inspiratie heeft ontleend aan SBS6. In de toon van Hart van Nederland Hart in Actie heet zijn nieuwe partij namelijk Partij Voor Nederland.

Aan sommige partijnamen kun je enigszins afleiden waarvoor ze staan -als je tenminste de afkorting kent. En natuurlijk zegt die naam soms meer over waar de partij vróeger voor stond, omdat er inmiddels een draai is gemaakt. Laat ik geen voorbeelden geven.

Maar Partij Voor Nederland zegt mij helemaal niets. Is het soms een kadootje? Voor mij en alle andere Nederlanders? Ben ik er blij mee? Net als Wilders’ Partij voor de Vrijheid doet de naam nogal populistisch aan. "Lekker pakkend", zoals het muziekje van een of andere reclame. Wat we kunnen afleiden aan de naamgeving is dat de partij van Nawijn populistisch is. Het is typisch dat hij de naam van zijn partij eerder (en met veel poeha) presenteert dan zijn program. Ik ben benieuwd naar de inhoud.

Wat zou GroepGony eigenlijk gaan doen? Zou ze welkom zijn bij de LPF of gokt ze op een zeteltje met een Partij Voor de Parkeer Plekken?

Bron: Nos

Lees ook:Zo had Pim het dus níet gewild
Lees ook:Nawijn moet LPF uit slop trekken
Lees ook:Partij voor NL timmert aan de weg
Lees ook:Nawijn mist zijn kans in Tilburg
Lees ook:Geert Wilder distantieert zich van extreem-rechts

8 reacties op “Partij voor Nawijn

  1. Rob van Dam

    Nee er is geen relatie tussen de naam van een partij en datgeen waar die partij voor staat.

    Zo is de PvdA de partij van de arbeid, terwijl desgevraagd de grote meerderheid van de mensen niets liever doet dan luieren en doen waar men zin in heeft. Het navrante is bovendien dat deze partij op haar eigen, onnavolgbare wijze haar eigen arbeids-lozen pleegt te genereren als men er massaal op zou kiezen.

    Zou Wilders partijnaam: “Partij voor de Vrijheid populistisch” zijn? Dan toch zeker ook VVD; die gooien er zelfs nog democratie tegenaan?

    En een partij als de SP mag zich wel socialistisch noemen, terwijl een partij als “Partij voor Nederland” zich weer niet “socialistisch maar dan alleen voor Nederland” mag noemen, nationaal-socialistich dus.

    Groen Links of Rood Rechts, denk maar eens aan meneer Orwell. Weliswaar betrof het in 1984 geen partijnamen (er was er immers maar een), maar op het ministerie van waarheid (miniwa in nieuwspraak) werd de geschiedenis continu aangepast aan nieuwe feiten en er werden op het ministerie van liefde (juist, minilief) continu mensen doodgemarteld.

    What’s in a name….

      /   Beantwoorden  / 
  2. Melissa

    En dat was nu precies een beetje mijn grap (je PvdA voorbeeld)…! En ja, ik vind de partij voor de vrijheid redelijk populistisch. De benaming van de VVD heeft natuurlijk ook enige historische grondslag, waardoor het vanuit die optiek toch wat minder populistisch aandoet.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Joossie

    Ja hoorus, de partij onder de naam “Hadjememaar” (gratis gemeenteborrels, vissen in het Vondelpark, etc.) kan je ook wel als een benaming met een zekere “historische grondslag” beschouwen. Hij refereert immers aan de o.v.t. en anders had ie wel “Hebjememaar” geheten. Of zoiets! (ik ben trouwens een fanatiek aanhanger van het botulisme).

      /   Beantwoorden  / 
  4. Joossie

    Nou om een lang verhaal kort te maken ik kom niet verder dan http://www.wd.nl/ (Wisse Doornbos) en de rest van de URL klopt niet.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Melissa

    Dat is vreemd, bij mij werkt hij wel. Andere manier om er te komen is VVD>nl, dan het kopje ‘over de VVD’ aanklikken en vervolgens ‘partij’ en dan ‘geschiedenis van de VVD’ te kiezen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. maarten

    of gewoon knippen en plakken. Volgens mij heb je een ‘w’ gezien en getypt waar twee keer een ‘v’ zou moeten staan.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Joossie

    Ja klopt, zelfs door mijn leesbril nauwelijks te zien: het verschil tussen w en vv. (En knippen en plakken lukt mij niet vanuit de gedisplayde tekst.)

    Maaruhh, ik had natuurlijk geen moment gedacht dat ik naar een of andere flauwekul-site van de WWD zou worden geleid; wat moet ik eigenlijk met die WWD-reklame? Dat ze al een paar jaartjes bestaan en voor alom in de westerse wereld tegenwoordige ideeën staan, was mij eerlijk gezegd al eerder duidelijk.

    Dit is toch niet jullie credo misschien?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.