Verplicht bijkletsen met meester en juf

Toen ik hoorde van het plan van de PvdA om de ouderavond verplicht te stellen aan ouders moest ik direct denken aan Roald Dahls Mathilda. Want ongeinteresseerde ouders moeten aan de haren mee worden gesleurd om te horen hoe het nu wérkelijk met hun kroost gesteld is. En docenten krijgen de kans om ongegeneerd te vissen naar eventuele dieperliggende oorzaken van (pré-)puberaal ge-etter.

Natuurlijk is de achterliggende gedachte bewonderenswaardig. Hoe vaak horen we op het nieuws niet verhalen over gezinsdrama’s die misschien voorkomen hadden kunnen worden als mensen op de hoogte waren geweest van de problemen thuis? Inderdaad is iedere keer er één te veel.

Toch vraag ik me af wat er dan gebeurt als een pa en ma een ouderavondje (of meer) spijbelen. Krijgen ze een boete, een waarschuwing, of kunnen ze een week later een bezoekje van de streng kijkende leraar verwachten? Dan krijgen de scholen het nog druk.

Er moet een manier gevonden worden om kinderen in probleemgezinnen te helpen. Maar ik geloof niet dat het verplicht stellen van een ouderavond de oplossing is. Een nieuw regeltje om met de bevolking over de schouder mee te kijken is bijna kinderachtig en, erger nog, niet realistisch.

Tot mijn spijt weet ik geen betere oplossing. U wel?

Lees ook:Overwinninkje D66
Lees ook:TweeNL wil ouders heropvoeden
Lees ook:Lekker mailen met de Belastingdienst
Lees ook:CDA wil peuterleerplicht
Lees ook:GroenLinks stelt meldpunt buitenschoolse opvang in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.