CDA wil peuterleerplicht

Als het aan CDA ligt wordt de leerplichtige leeftijd vervroegd van vijf naar drie jaar. Het drie-jarige kroost zou drie dagen per week verplicht moeten spelen. Het zou de ontwikkeling van kinderen bevorderen. Natuurlijk heeft het plan ook een moralistische kant. Kinderen leren vroeg delen en ‘fatsoenlijk met elkaar omgaan’. Mag ik een teiltje?

Ik heb inmiddels wel begrepen dat onze premier wil dat we allemaal ‘fatsoen gaan doen’. Maar om nu drie-jarige kids pedagogisch verantwoord met elkaar in de zandbak te zetten in de hoop dat ze 15 jaar later niet ontsporen lijkt me wat vergezocht.

De overheid moet harder kunnen optreden als het fout gaat in gezinnen. Zo zou elke gemeente een ‘laagdrempelig opvoedcentrum’ moeten krijgen waar ouders terecht kunnen met hun problemen. Want die zitten te wachten om zich door wildvreemden te laten adviseren. En bij gezinnen met kleine problemen moet het mogelijk worden om ‘drang en dwang toe te passen’.

Waar ik achter sta is de intentie om drama’s als het meisje van Nulde en het Maasmeisje voortaan te voorkomen. Alleen denk ik niet dat weer een nieuwe instantie deze kan voorkomen. Waarom kan er niet geprobeerd worden om bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming beter te laten (samen) werken?

CDA wil met deze plannen niet alleen meer controle over de peuters, maar behandelt ook de ouders als kinderen. De ouders van tegenwoordig zijn per definitie niet in staat zelf hun kroost op te voeden. Uitzonderingen, hoe dramatisch ook, worden in de nabije toekomst van de regel.
Als het doel is om de overheid over alle kleine stappen in onze levens mee te laten beslissen, dan zijn we hiermee op de goede weg.

Bron: nieuws.nl

Lees ook:Kamer wil kinderen stalken
Lees ook:Kritiek op Gouden Kooi vanuit Ivoren Toren
Lees ook:TweeNL wil ouders heropvoeden
Lees ook:ChristenUnie wil videoclips kuisen
Lees ook:Duizenden kinderen Holocaust overlevers klagen Duitse regering aan

3 reacties op “CDA wil peuterleerplicht

  1. Rob van Dam

    Als je een wat diepgaander reeks van artikelen over JPB’s “filosofie” leest in VN van deze week (en vorige), dan weet je dat precies het omgekeerde het geval is t.o.v. wat je in je laaste zin suggereert. JPB wil juist een overheid die steeds verder terugtreedt, wat in de bekende mantra “eigen frantwollijkheid” al naar voren komt. Ervoor in de plaats wil hij dat er vanzelf weer een soort zelforganiserende zelfredzaamheid ontstaat onder mensen (zoals vroegâhh..)inclusief bijbehorende normen en waarden. Hij heeft daarbij zelfs het Amerikaanse liefdadigheidsmodel voor ogen en gruwt van de idee dat de overheid bij alles in moet springen. Alleen als het niet anders kan, moet de overheid wat doen.

    Daarin schuilt het grote gevaar van de koers die het CDA vaart onder zijn leiding, een koers die bepaald niet door alle CDA-ers wordt omarmd en die in sommige opzichten de VVD zelfs rechts passeert!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ben

    Met ‘eigen verantwoordelijkheid’ is op zich niets mis. Burgers moeten wel zelf initiatieven kunnen en durven nemen. Maar het CDA en de VVD gebruiken het inderdaad als smoes om de rijken rijker en de armen armer te maken.

    Dankzij deze partijen hebben we weer ‘working poor’ in Nederland. Hen ontbreekt het niet aan verantwoordelijkheid. Maar daar worden ze alleen maar voor gestraft. Door het CDA!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.