Toch een centrum-linkse coalitie?

MarijnissenDe afgelopen dagen leek het erop dat Balkenende ieder excuus aangrijpt om niet met SP en PvdA in een coalitie te stappen. Omdat hij deze keer toch echt niet meer zal wegkomen met een 'gebrek aan chemie' is hij op zoek naar iets beters. Dat had hij gevonden in de motie van Bos, die ervoor zou zorgen dat er tot het nieuwe kabinet aan de slag gaat geen mensen uit worden gezet die hier al jarenlang ingeburgerd zijn.

 

Maar informateur Hoekstra lijkt aan te sturen op een coalitie van CDA, PvdA en SP. Ondanks dat Balkenende totnogtoe weigerde zich uit te spreken over zijn favoriete coalitie, gaan de lijsttrekkers van bovengenoemde partijen de komende dagen met elkaar om de tafel zitten. Dan zal blijken of er voldoende bereidheid bestaat om met elkaar in zee te gaan. 

Inmiddels staat de boel natuurlijk op scherp nu het kabinet vandaag duidelijk gaat maken dat het de motie van Bos niet uitvoert. Een opmerkelijke politieke move van Balkenende. Wouter Bos zou vandaag de keuze moeten kunnen maken tussen zijn motie en deelname aan de coalitie, Leek zijn spoeddebat vorige week nog daadkrachtig, nu lijkt het erop dat Bos in een ongemakkelijke positie gemanoeuvreerd is. Of dat zijn eigen schuld is, of een nare streek van de demissionaire premier, dát laat ik even in het midden.


Bron: volkskrant

Lees ook:Demissionair kabinet verdeeld over generaal pardon?
Lees ook:Geen pardon van Verdonk
Lees ook:Kabinet in crisisberaad om H-woord
Lees ook:Verdonk en Wilders flirten onder de kerstboom
Lees ook:Coalitie alleen een kwestie van politieke wil?

5 reacties op “Toch een centrum-linkse coalitie?

  1. Judith

    Waarom zou je dat in het midden laten?
    Het lijkt mij zonneklaar: de zoveelste nare streek van de demissionaire premier. Iemand die zich christen noemt maar daar helemaal niets mee doet.

    Wat zijn die CDA’ers toch vaak ongelooflijk hypocriet. Je snapt gewoon niet dat zo veel mensen kennelijk ziende blind zijn en weer gewoon op het CDA hebben kunnen stemmen…
    Hoe vaak hebben CDA en VVD wel geen gelegenheidscoalities gesloten met de LPF de afgelopen regeerperiode?

    Ik ben overigens ook absoluut geen fan van Wouter Bos. Maar ik heb hem duizend keer liever dan Balkenende, Verhagen en hun leugenachtige soortgenoten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Harry

    Qua soortgenoot ben ik bepaald niet leugenachtig, noch hypocriet. Ik vind dat:

    a) Judith zich bedient van domme, beledigende uitspraken, schijnbaar ingegeven door lage emoties (om een uitspraak van mijn JPB aan te halen: “Zo gaan we in dit land niet met elkaar om!”);

    b) JPB de zaak in de juiste proporties ziet, absoluut geen “nare streken uithaalt”, het gelijk geheel aan zijn kant heeft;

    c) hij Bos weer eens aardig heeft geplaatst waar hij thuishoort: de hoek.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Judith

    Domme, beledigende uitspraken?
    Je kunt een hoop tegen mij zeggen, maar niet dat ik dom ben. Harry, niet iedereen die een andere mening heeft dan jij, is per definitie dom.

    En lage emoties? Over beledigend gesproken. Je kent mij niet dus ik zou je graag willen verzoeken om geen persoonlijke aanvallen te doen. Ik heb dat zelf namelijk ook niet gedaan.

    Ik ben wel heel benieuwd welke uitspraak van mij beledigend is.

    Ik heb gezegd dat CDA’ers VAAK hypocriet zijn. Dus niet dat ze dat altijd zijn. Als je je aangesproken voelt, kan ik daar ook niets aan doen. Als jij een CDA’er bent die niet hypocriet is, dan is dat toch prima? Dan is mijn reactie toch niet op jou van toepassing?

    Ik heb me afgezet tegen JPB, MV en hun leugenachtige soortgenoten. Ook in dit geval begrijp ik niet waarom je je hierdoor aangesproken voelt. Er bestaan ook oprechte CDA’ers (kijk maar eens in de plaatselijke politiek), maar over hen had ik het niet in mijn reactie. Zij zijn in mijn optiek dus geen soortgenoten van JPB en MV.

    Welke christelijke maatregelen heeft Balkenende genomen in al die jaren dat hij premier is? Ik heb het dan over zaken als naastenliefde, rentmeesterschap en dergelijke christelijke waarden. Ik zou ze niet kunnen opnoemen.

    Wie zou durven ontkennen dat Maxime Verhagen een haatcampagne heeft gevoerd ten opzichte van de PvdA? Of je die haatcampagne nu terecht vindt of niet, is in dezen irrelevant. Het gaat erom dat er een haatcampagne gevoerd is. Ik kan er voorbeelden te over van geven, maar denk niet dat dit nodig is. Iedereen die enigszins de Kamerdebatten van de afgelopen drie jaar heeft gevolgd (en er net zoals ik dagelijks bij gezeten heeft, dus zich niet alleen baseert op de snippers die de media ervan overnemen), weet dat dit zo is.

    Ik heb in de reactie van Harry geen enkel argument kunnen vinden waarom JPB het gelijk WEL aan zijn kant heeft. Ik heb er al op gewezen dat het tweede kabinet-Balkenende om de haverklap gelegenheidscoalities smeedde met de LPF als dat zo uitkwam, daarmee coalitiepartner D66 machteloos achterlatend. Wat is het verschil met deze linkse gelegenheidscoalitie?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Harry

    Als je schrijft dat “die CDA-ers toch vaak ongelofelijk hypocriet zijn” is het niet verwonderlijk dat ik me daardoor aangesproken voel. Je gebruikt het ‘die’ als (onbepaald) betrekkelijk voornaamwoord en niet als aanwijzend voornaamwoord voor een specifieke groep die je daarvoor hebt benoemd. Dus je hebt het dan duidelijk over alle CDA-ers (en niet over die ene vooraanstaande die je daarvoor noemt; JPB). En ook dat ‘vaak’ werp ik van mij af, niks vaak, nooit!
    Daarom vind ik het kwetsend en ervan uitgaand dat je dat niet bedoelt, had je je anders kunnen uitdrukken. Ik vind je daarom (een beetje) dom (in de zin van wat Maxima ooit over zichzelf zei).

    Bovendien ontken ik dat Maxime Verhagen een “haatcampagne” heeft gevoerd t.o.v. de PvdA. Zo werkt het niet in de politiek. Ondanks de voorbeelden die je naar jouw idee zult kunnen geven, is er geen sprake van “haat”, maar van elkaar vliegen afvangen in verkiezingstijd. En ook gelegenheidscoalities mogen, lees Machiavelli. Dat en dat alles mag in een democratie. En gelukkig dat de PvdA hier ook aardig mee overweg kan….

      /   Beantwoorden  / 
  5. Judith

    Nou, dan zijn we het gelukkig toch nog ergens over eens :-)
    Over de hypocrisie van sommige CDA’ers (laat ik me genuanceerder uitdrukken dan eerst) denk ik nog steeds hetzelfde. Maar dat is dan mijn mening.

    Het was overigens echt niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.